ایلتس یکی از معتبرترین آزمون های سنجش سطح زبان انگلیسی است که سالانه حدود 5 میلیون متقاضی در جهان دارد. متقاضیان با گذراندن این امتحان و کسب نمره ی مطلوب می توانند شانس خود را برای دستیابی به موقعیت شغلی یا تحصیلی در خارج از کشور خود بالا ببرند. آیلتس یک آزمون جامع است که در آن تمام مهارت های اصلی زبان یعنی لیسنینگ، ریدینگ، رایتینگ و اسپیکینگ مورد ارزیابی قرار می گیرد. شرکت در آزمون ایلتس و کسب نمره ی مناسب فرایندی چالش برانگیز و زمان بر است و در نتیجه برنامه ریزی برای آیلتس اهمیت بالایی دارد. در این مقاله قصد داریم بهترین روش برنامه ریزی برای آزمون آیلتس را برسی کنیم.
اینکه چگونه برای آیلتس برنامه ریزی کنیم کاملا تابع سطح فعلی زبان شما و مدت زمانی که می توانید برای مطالعه صرف کنید و نمره ی مورد نیاز شما است. برای اکثر متقاضیان این امتحان که سطح ابتدایی یا قبل متوسط زبان دارند گذراندن یک دوره ی زبان عمومی برای بالا بردن سطح لغات و گرامر و مهارت های زمان بر مثل اسپیکینگ توصیه می شود. زمانی که شما به سطح متوسط (حداقل B1) رسیدید می توانید شروع به برنامه ریزی برای آیلتس و یادگیری و تمرین تکنیک ها کنید.
رسیدن به نمره ی مشخصی از آیلتس به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که در بالا ذکر شد ولی به صورت کلی و تجربی می توان گفت اگر سطح فعلی شما مقدماتی است با صرف زمان مفید روزانه 2 تا 3 ساعت برای کسب نمره 6 آیلتس به حدود 6 ماه زمان نیاز دارید و اگر می خواهید نمره ی خود را به 7 (نمره ی مطمئن قابل قبول برای اکثر موقعیت های شغلی و تحصیلی ) ارتقا دهید در مجموع به چیزی حدود 10 ماه تا یک سال زمان نیاز دارید. این اعداد با توجه به کیفیت مطالعه ، کیفیت منابع ، زمان تخصیص یافته متغیر هستند.
چگونه برای آیلتس برنامه ریزی کنیم؟
همانطور که گفته شد اگر سطح مقدماتی در زبان دارید باید ابتدا زبان عمومی خود را تقویت کنید یعنی به سراغ تکنیک های امتحان نروید و زمان بندی امتحان برای هر بخش را در نظر نگیرید. فقط به فکر تقویت زبان انگلیسی خود در جنبه های مختلف باشید. به موارد زیر دقت کنید:
حتما با یک مدرس زبان و ترجیحا یک متخصص آیلتس صحبت کنید و در مورد و منابع خوب و نحوه ارتقا سطح عمومی زبان مشاوره بگیرید.
بهتر است تا با رفتن به کلاس شروع کنید. اگر سطح پایینی در زبان دارید سخت است تا از صفر بتوانید با اتکا بر خود پیشرفت کنید. اگر وقت رفتن به کلاس را ندارید از یک پکیج یا اپلیکیشن زبان عمومی استفاده کنید.
از یک کتاب لغت استاندارد برای بالا بردن سطح لغت خود استفاده کنید. بهترین پیشنهاد سری کتاب های oxford word skills (سطح مقدماتی و متوسط)، سری کتاب های 4000 essential English Words (جلد 1 و 2 و 3) است.فراموش نکنید که لغت ها را به صورت فعال فرابگیرید. با لغت های یاد گرفته شده جمله سازی کنید و آنها را در گفتار خود بکار ببرید تا نحوه ی صحیح استفاده از آن ها را فرابگیرید
از یک کتاب استاندارد برای بالا بردن سطح گرامر خود استفاده کنید. بهترین پیشنهاد کتاب های Grammar for Ielts ، Grammar in use و Fundamental of English grammar هستند. نکته بسیار مهم این است که تمام کتاب های گرامر همه ابعاد زبان یعنی ساختن جمله مثبت، جمله منفی و سوال را در برمی گیرند در حالیکه در آزمون آیلتس مهارت سوال سازی از شما پرسش نمی شود. بنابراین می توانید این تمرین ها و بخش ها را در کتاب گرامری که مطالعه می کنید کنار بگذارید.
مهارت درک مطلب خود را بالا ببرید. بهترین راه تمرین و یادگیری لغات و همچنین گرامر خواندن متن است. متن های مناسب با سطح خود را پیدا کنید و بخوانید.در این زمینه بهترین پیشنهاد سری کتاب هایskills for reading active (intro و 1 و 2) و سری کتاب های strategic reading (جلد 1 و 2) هستند. برای تمرین بیشتر روی این کتاب ها فایل های صوتی درس ها را پس از خواندن متن گوش دهید و سعی کنید خلاصه ی متن را بنویسید یا برای خود تعریف کنید تا رایتینگ و اسپیکینگ خود را هم بهتر کنید.
از یک کتاب برای بالا بردن سطح مهارت لیسنینگ استفاده کنید. کتاب های tactics for listening (سطح basic و developing) مناسب ترین منبع برای بهبود این مهارت هستند.
ازتمام منابع و تمریناتی که قبلا گفته شد برای بهتر کردن مهارت اسپیکینگ و رایتینگ استفاده کنید. متن های خوانده شده یا فایل های لیسنینگ شنیده شده را خلاصه سازی کنید . از لغات و نکات گرامری که یاد می گیرید جمله سازی کنید.
در یک روز زمان خود را به صورت مساوی بین مهارت های دریافتی (ریدینگ-لیسنینگ) و مهارت های تولیدی (اسپیکینگ-رایتینگ) تقسیم کنید. اگر متنی را می خوانید (ریدینگ) یا فایلی می شنوید(لیسنینگ) در کنارش خلاصه ی آن را برای خودتان بگویید با بنویسید (اسپیکینگ و رایتینگ).
یک برنامه خوب هفتگی برای زبان عمومی می تواتد به صورت زیر باشد:
روزهای زوج: یادگیری کلمه (حدودا 20 کلمه) + تمرین / جمله سازی یا متن نوسی با کلمات / خواندن یک متن + گوش دادن به فایل شنیداری مربوط به متن / خلاصه سازی متن
روزهای فرد: یادگیری یک درس گرامر + تمرین / جمله سازی یا متن نویسی با گرامر / شنیدن یک فایل / خلاصه سازی فایل
با استمرار کافی می توانید با هر سطح زبان خود را در حدود 4 ماه از لحاظ عمومی به خوبی تقویت کنید و در ابتدای راه آیلتس قرار بگیرید.
بعد از طی کردن مسیر تقویت زبان عمومی می توانید وارد دوره ی تقویت تکنیک های امتحان شوید. دقت کنید که اکنون کار شما سنگین تر از گذشته است زیرا همراه با یادگیری تکنیک های امتحان باید زبان عمومی خود را هم همچنان بهبود ببخشید. در این بخش برای هر مهارت ایلتس راه هایی به شما ارائه می دهیم تا بتوانید به صورت منظم و استاندارد همه ی مهارت ها را به صورت همزمان بهبود بخشید.
برنامه ریزی برای آزمون آیلتس (لیسنینگ)
سعی کنید تکنیک های هر تیپ سوال را به صورت جداگانه فرا بگیرید و روی آن ها کار کنید. برای این کار می توانید از کتاب های Cambridge ielts ، complete ielts ، official Cambridge guide to ielts و یا Collins listening for ielts استفاده کنید. بعد از فراگیری تکنیک ها سعی کنید از هر تیپ سوال در هر هفته دو یا سه بار تمرین حل کنید.
جواب های تمرینات خود را حتما تحلیل کنید.اگر مثلا در یک بخش از 10 سوال 4 اشتباه داشتید آنقدر به فایل صوتی گوش دهید و تمرین را مجدد انجام دهید تا بتوانید به تمام سوالات جواب درست دهید. این کار را درست بعد از انجام تمرین لیسنینگ انجام دهید.
برای بهتر کردن مهارت لیسنینگ خود می توانید یک بار در هفته یک فایل حدودا 5 دقیقه ای را انتخاب کنید و با گوش دادن فایل کلمه به کلمه ی آن را بنویسید.
بعضی از قسمت های لیسنینگ آیلتس مثل انواع سوالات پارت 3 به نسبت دیگر قسمت ها سخت تر هستند. سعی کنید از این قسمت ها بیشتر تست حل کنید.
برنامه ریزی برای آزمون آیلتس (ریدینگ)
همانند بخش لیسنینگ می توانید از کتاب های complete ielts و یا official Cambridge guide to ielts و یا Collins reading for ielts برای یادگیری تکنیک های حل هر تیپ سوال استفاده کنید.
هر هفته سعی کنید حداقل دو امتحان کامل (6 متن) را حل کنید و سپس با صرف زمان مناسب جواب های خود را تحلیل کنید. دقیقا دلیل اشتباهات خود را متوجه و یادداشت کنید. آیا لغتی که نمیدانستید باعث جواب نادرست شما شد؟ آیا سوال را به خوبی متوجه نشدید؟ آیا تکنیک حل آن نوع تست را اشتباه انتخاب کرده بودید؟ برای هر کدام زمان بگذارید تا مهارتی که در آن نقص وجود دارد را ترمیم کنید.
در کنار متن های امتحان حتما وقتی را اختصاص دهید تا متن های با عناوین مختلف بخوانید. برای این کار یک روز در میان حداقل یک ساعت وقت بگذارید.
مطالعه ی لغت و یادگیری نقش لغات در جمله (صفت، فعل، قید ، اسم، …) و یادگیری مترادف کلمات را به هیچ وجه متوقف نکنید. این مهارت کلید اصلی موفقیت در ریدینگ است.به صورت روزانه کلمات جدید که یاد می گیرید را به همراه لغات دیگر از خانواده ی همان لغت و مترادف های آن لغت یادداشت و مرور کنید. کتاب vocabulary for ielts منبع خوبی برای مطالعه ی لغات ضروری آیلتس است.
برنامه ریزی برای آزمون آیلتس (رایتینگ)
پس از آشنایی با تیپ های مختلف رایتینگ در امتحان در هفته حداق دو رایتینگ بنویسید(یکی برای تسک 1 و یکی برای تسک 2) در هر مورد باید مراحلی که در ادامه به آن ها اشاره می شود را طی کنید.
قبل از نوشتن هر رایتینگ از سایت هایی مانند writing9.com نمونه های رایتینگ با همان موضوع انتخابی خود را ببینید و از نوع نوشتار و کلمات و عبارات به کار رفته شده ایده بگیرید.به آسانی می توانید با جستجوی عنوان رایتینگ خود در google چندین رایتینگ با نمره ی های متفاوت پیدا کنید و آن ها را تحلیل کنید.
رایتینگ هایی که می نویسید را با یک استاد آیلتس به اشتراک بگذارید و از بازخوردی که می گیرید استفاده کنید. رایتینگی که نوشتید را با توجه به بازخودهایی که دریافت می کنید بازنویسی کنید و حتی اگر لازم شد برای بی عیب بودن رایتینگ، برای بار سوم هم آن رایتینگ را بنویسید.
رایتینگ های نهایی و کامل خود را دسته بندی کنید و آن ها را هر چند روز یکبار مرور کنید.
برنامه ریزی برای آزمون آیلتس (اسپیکینگ)
اسپیکینگ مهارتی است که برای آن هیچ زمانی نباید در نظر گرفت. به صورت مداوم از تمرین های خود برای اسپیکینگ بهتر استفاده کنید. رایتینگ خود را برای خود تعریف کنید، هر فایل صوتی که می شنوید را خلاصه سازی کنید، همواره با کلمات جدید که یاد می گیرید جمله سازی کنید و ….
علاوه بر مورد ذکر شده در هر هفته 2 یا 3 امتحان اسپیکینگ را انجام دهید و صدای خود را برای یک استاد آیلتس پخش کنید و از راهنمایی هایی که می گیرید استفاده کنید.
سعی کنید از کلمات و عبارات جدید که یاد می گیرید داستان بسازید و برای خود تعریف کنید.
برنامه ریزی فشرده برای آیلتس
برنامه ای که ارائه شد برای آماده سازی آزمون با صرف زمان 2 تا 3 ساعت در روز با چشم اندازی است که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد. اگر برنامه زمانی فشرده ای دارید و باید تا مدت زمان کمی برای آزمون آیلتس آماده شوید سعی کنید برنامه ای که ارائه شد را به صورت فشرده تر اجرا کنید و برای مثال اگر یک فعالیت برای 2 یا 3 بار در هفته برنامه ریزی شده بود شما بین 4 تا 6 بار آن را در هفته انجام دهید. هیچ کدام از فعالیت های ذکر شده در بالا در فرایند آماده سازی آزمون قابل حذف نیستند ولی شما می توانید با صرف زمان بیشتر تعداد زیادی فعالیت در مدت زمان مشخص انجام دهید. دقت کنید تا برنامه ی روزانه ی خود را به صورت مساوی بین مهارت های دریافتی (لیسنینگ و ریدینگ) و مهارت های تولیدی (اسپسکینگ و ریدینگ) تقسیم کنید.
کلام آخر
هیچ برنامه ای به صورت قطعی برای همه ی متقاضیان آزمون آیلتس بهترین برنامه نیست. مهم این است که نقط قوت و ضعف خود را بشناسید و به بهترین شکل نقاط قوت خود را حفظ کرده و نقاط ضعف را برطرف کنید. به خوبی بر روی مهارت های عمومی (لغت و گرامر) کار کنید و انجام تمرین در این زمینه را تا زمان ازمون خود ادامه دهید.